Три съвета за храненето по време на пости

Решението да се откажете от животинските храни и да се придържате към постното хранене може да е продиктувано от много причини. Според християнската традиция, постите са един от начините за постигането на душевно пречистване. Но всъщност още преди християнството, постенето се е свързвало с пречистването на тялото – неслучайно двата най-големи поста, Коледният и Великденският, съвпадат с преходните сезони на есента и пролетта.

Периодичното отказване от животинските храни и гладуването се препоръчва и от съвременните изследвания, които установяват, че това може да е от полза за правилното функциониране на организма и здравето.

Храненето без животински продукти означава, че ще приемате повече пресни плодове и зеленчуци, които са източник на ценни витамини, минерали и антиоксиданти. Повишеният прием на зърнени храни пък зарежда тялото с диетични фибри, които се грижат за храносмилателната система. Всичко това подпомага естествените защитни сили на тялото и подобрява работата на имунната система – точно онова, от което имате нужда в преходния пролетен сезон.

Не бива да забравяте обаче, че отказът от определен тип храни може да доведе до дефицит на определени нутриенти. За целта е нужно менюто ви по време на пости да е правилно балансирано, така че да успеете да си набавите необходимите хранителни вещества от различни източници.

Ако сте решили да откажете храните със животински произход преди този Великден, ето няколко ценни съвета за храненето по време на пости.

Заложете на повече пълнозърнести продукти и варива

Пълнозърнестите храни са ценен източник на диетични фибри, които подпомагат функционирането на храносмилателната система, и на бавно разградими въглехидрати, които зареждат организма с енергия.

Заложете на повече пълнозърнести хляб и паста, и избягвайте белия хляб, за да си набавите фибри, ценни минерали и витамини от група В.

Варивата, от друга страна – в това число боб, леща, грах и нахут, са едни от най-добрите естествени източници на растителен протеин. В комбинация с пълнозърнести продукти, те ще осигурят пълен набор от нужните на организма аминокиселини, за да сте заредени с енергия и сили – липсата на които е честен страничен ефект от постното хранене.

Варивата са и много достъпен и лесен начин да си набавите всички полезни вещества на които са богати те – като желязо, цинк, фолат и магнезий. Заредете кухненския шкаф със стерилизиран нахут, бял и червен боб, грах – така винаги имате бърз вариант за приготвянето на вкусна салата, яхния или разядка. Комбинирайте с филийка пълнозърнест хляб и готово – полезният обяд е осигурен. В билла брошура може да разгледате предложенията от тяхната пекарна, в която винаги може да разчитате на прясно изпечен хляб, а и лесно ще може да напълните кухненския шкаф с всички необходими постни продукти за балансирано меню.

Изберете пресни плодове и зеленчуци

По време на пости, плодовете и зеленчуците са основна част от хранителния режим, но е важно да се отбележи, че за да извлечете най-голяма полза от тях, препоръчително е да ги консумирате в сурово състояние.

Така ще приемете в най-голяма степен съдържащите се в тях витамини и минерали, голяма част от които се губят след топлинна обработка. Изключение правят доматите, в които съдържащия се ценен антиоксидант ликопен става по-активен при готвене – така че доматените сосове и супи са отличен вариант.

За да си набавите ударна доза витамини, минерали и фибри, които ще заредят организма с енергия и ще подобрят имунитета, освен на салата, може да консумирате пресните продукти и под формата на свежо смути. Добавете в блендера 2 шепи спанак, 1 банан, 1 ябълка и замразени боровинки, долейте малко вода или ядково мляко и разбийте до гладка смес. Ударно начало на деня само с една чаша!

Осигурете си достатъчно желязо, калций и витамин В12

Тъй като основните източници на желязо, калций и витамин В12 са продукти от животински произход и млечни храни, набавянето на тези нутриенти може да е предизвикателство по време на пости.

Има обаче достатъчно растителни източници, които да ви осигурят ценните вещества. Така например сред храните с най-високо съдържание на желязо ще намерим тиквените семки, кашуто, белия боб и натуралния шоколад. Знаете ли, че колкото по-високо е съдържанието на какао в тъмния шоколад, толкова повече ползи има?

Липсата на мляко и млечни продукти в храненето означава, че трябва да си набавите калций от други храни – такива са ядките, сушените плодове, варивата, пълнозърнестите продукти.

И накрая – много хора не знаят, но консумацията на мекотели и безгръбначни е позволена по време на пости. В това число се включват миди, калмари, октоподи и охлюви, които освен че ще разнообразят менюто, са и отличен източник на витамин В12, който е незаменим за доброто настроение и нивата на енергия.

Exit mobile version