Три реки с гудрон избиха на старото сметище край Русе /ВИДЕО/

Три реки с гудрон избиха на старото сметище край Русе. Още в петък служители от общината са били на място, за да направят оглед, като е установено, че по южния запръстен склон на депото на три места има пробив, откъдето е излязъл и се е разтекъл гудрон. Най-фрапиращо е мястото, което е в непосредствена близост до автоморгата за камиони. Разливът е над 100 метра. Хората в района, които имат имоти и вили, разказват, че това се случва всяка година, и то предимно в летните месеци, когато среднодневната температура е висока. Досега винаги след това действията, предприемани от общината, са да се уведоми фирмата, която е изградила депото и изпълнява 5-годишната гаранция по отношение на експлоатацията му. Тъй като по неофициална информация гаранцията е в размер на няколко милиона лв., фирмата добросъвестно, след като е сезирана, изпраща хора и техника, които да съберат разтеклия се гудрон. Проблемът обаче остава, тъй като процедурата и действията явно не са достатъчни.

Живущите в района коментират, че не стига само да се изкопае на ново място дупка, в която да се изсипе разтеклият се гудрон, а е необходимо предприемане на действия по укрепване на самия склон, където се получава избиването. Вижда се на място, че от дъждове се получава свличане на част от пръстта по стръмния склон, което от своя страна разкъсва „обшивката“, която трябва да държи гудрона. Другият тревожен въпрос, който поставят хората, е какво ще се прави, след като изтече 5-годишната гаранция, и дали тази компрометирана конструкция ще остане в този вид.

Въпросният гудрон е остатъчен продукт от производството на бившия завод „Бимас“, който е произвеждал масла, битуми и фракции на нефтена основа. Тъй като тогава не е имало необходимият контрол и технологии за разграждане и преработка на тази шлака, са се изкопавали огромни ями около Русе, където са били изливани и депонирани тези отпадъци. След рекултивацията на сметището ямите са запръстени, като са положени и тръби, които да усвояват метана, образуващ се при гниенето на отпадъците.

На запитване на Русе Медиа от общината отговориха, че още в понеделник ще изготвят официално писмо, с което ще уведомят фирмата за разливите, и се очаква в следващите дни да се предприемат действия по премахване на разтеклия се гудрон.

Подробности може да видите във видеото с разкази на хората, живущи в района.

Exit mobile version