Три пъти повече работни места се разкриват по програмата за заетост в Русенско

Близо три пъти повече работни места ще бъдат разкрити от юни 2022 г. по регионалната програма за заетост в област Русе, съобщиха от областната управа.

Новите работни места са 252, докато през  2021 г. те са били 85. Териториалният обхват е двойно по-голям, като вече достигат 66 населени места във всички общини. Най-много работни места са предвидени на територията на община Русе – 90, а най-малко в Иваново – 10.

Целта на регионалната програма за заетост е да допринесе за повишаване на заетостта в региона, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в Русенско. Целевите групи са: продължително безработни; безработни младежи до 29 години; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска професионална квалификация; хора с увреждания, сред които и обезкуражени. По данни на Дирекция „Бюро по труда” към края на миналата година в областта средногодишното равнище на безработица е било 5.4 на сто.

Основните дейности, които ще извършват наетите по програмата, са поддържане и опазване на общинска и държавна собственост, детски площадки, алеи, паркове, строително ремонтни, товаро-разтоварни дейности и такива, свързани с техническото обезпечаване на определени дейности от административен характер.

За първи път при разработването на всяка Регионална програма общините трябваше да планират субсидирана заетост за хора от целевата група в партньорства с частни фирми.

Безработните ще бъдат назначени до втората половина на юни и ще бъдат на пълен работен ден. Те ще получават минималната работна заплата. Продължителността на програмата е за шест месеца, т.е. тези 252 души ще имат осигурена заетост до средата на месец декември.

Общата сума за годината е малко над 1 284 000 лв., което е над три и половина пъти повече от 2021 г. когато са били отпуснати по програмата около 350 000 лева.

Exit mobile version