Три документални филма показват безплатно в Бяла за Деня на будителите

Три документални филма, предоставени от Найо Тицин – български журналист, сценарист, фотограф, кинодокументалист и филмов продуцент, ще бъдат излъчени днес, 1 ноември, в кино „Баронеса“ в Арт център Бяла. Прожекциите са посветени на Деня на народните будители.

Филмът „В Тел Авив няма лъвове“ може да бъде гледан в 13 часа. Той е създаден през 2019 г. През 2015 г. Макс Шоренщайн напуска почетната си позиция на главен равни на Копенхаген, за да изпълни дългогодишната си мечта: да построи зоопарк в Тел Авив и да научи местните деца на любов към животните. Напук на всичко, зоопаркът в Тел Авив сс превръща в най-голямата атракция на квартала. И все пак завистта, алчността и корупцията прогонват Шоренщайн от рая, който самият той е построил. Това е приказка за град, издигнат от пясък, за да се превърне в международен, културен и финансов център век по-късно и за цената, която е платена, за този експоненциален растеж.

От 15 часа ще бъде прожектиран филмът „Бярке Ингелс: Да си направиш планина“. „Willkommen, bienvenue“ пее големият шеф през 2011 г., когато студио BIG (Бяркс Иигелс и ко.) печели конкурс за голям завод за преработка на отпадъци с цел извличане на енергия, със ски писта на покрива си.

Целият процес от пробите в началото до това, което се превръща във визионерски проект – е заснет с камера. Проектът съчетава управление на отпадъци и инфраструктурна значимост с впечатляваща архитектура и градско пространство за отмора. Но предстои неистово катерене… Предизвикателствата скоро изникват заедно с въпросите: Как въобще могат да се съчетаят завод за  отпадъци и ски писта? Докъде е готов да стигне собственикът на завода? И доколко може да се наложи архитектът, когато всичко е уговорено и завършено? В тази филмово-строителна симфония ще проследим главните герои от отварянето на шампанското и създаването на визията, през съкрушените мечти заради изтъркванията от изкуствения сняг до първото спускане по черния наклон.

Третата лента е „Райт: Фениксът от пепелта“ от 17 часа.  Филм за вълнуващия живот на Франк Лойд Райт (1867-1959) – най-известният американски архитект, в който са показани за пръв път много неизвестни до днес кадри. Франк Лойд Райт е бил гений, умеещ да се промотира сам. Почитан учител и провален бизнесмен. С музея „Тутенхайм“ и Къщата над водопада (къщата, построена край водопад) той създаде архитектурни икони. За 70 години той проектира над 1000 сгради, от които 500 са построени. През юли 2019 г. 8 от тези постройки са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

Exit mobile version