Трима млади режисьори се борят за наградата „Слави Шкаров“ в Русе

Трима творци ще си съперничат за титлата „най-добър млад театрален режисьор“ от 27 до 29 октомври в Русе. Селекционер за четвъртото издание на Националния конкурс „Слави Шкаров“ беше театроведът Тинка Николова.

Тя имаше възможността да изгледа над 30 представления, отговарящи на условията за участие в конкурса. Спектаклите и техните режисьори, които са избрани като финалисти, са:

Община Русе отново ще подкрепи провеждането на конкурса, носещ името на режисьора Слави Шкаров, чрез програма „Култура“. Тази година той щеше да навърши 80 години и именно на тази годишнина е посветено четвъртото издание от основните организатори – Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе и Сдружение „Артеа“.

Слави Шкаров е голямата творческа емблема на Русенския драматичен театър. За него вече са написани две книги, зали в театрите на Русе и Сливен са наименувани на негово име. Най-близките му приятели и до днес се събират в София всяка година на рождената му дата и продължават да си говорят за него, продължават да поддържат в душите си заветите на неговото  режисьорско изкуство. В русенската трупа от 1969 до 1988 г. той направи своите ярки, забележителни спектакли „Босилек за Драгинко“ от К. Илиев, „Кръчмата под  зеленото дърво“ от П. Ковачик, „Амадеус“ от П. Шафър,  „Кошници“ от Й. Радичков, „От земята до небето“ от Н. Русев и още много други.

Exit mobile version