Траян Тотев със сигнали към кмета на Русе за състоянието на три паметника

Областният организатор на ВМРО за Русенска област и общински съветник Траян Тотев отправи три сигнала и предложения до кмета на Русе Пенчо Милков, свързани със състоянието на три паметника в Русе.

Две от темите бяха засегнати от Русе Медиа преди няколко дни – за барелефа на Христо Ботев и за Паметника на свободата. Траян Тотев заявява, че възстановяването на барелефа на Ботев не е извършено качествено и са се появили проблеми с обледяване на творбата на Никола Терзиев-Желязото.Той настоява за отговор на въпросите как се избират изпълнителите на реставрационни дейности на паметници в Община Русе, изискват ли се документи, удостоверяващи правоспособност и опит за извършването на подобни дейности, както и дали общината е удовлетворена от извършените реставрационни дейности.

„От приложените снимки и становище от лицензиран реставратор става ясно, че питането, което отправям към Вас, е адекватно и има допуснати сериозни грешки в извършената дейност. Моля да бъдат предприети действия за отстраняване на некачествено извършените реставрационните дейности, ако и Вие прецените, че те са такива. Също така Ви призовавам, в бъдеще да се доверявате на лица, които във времето са ни доказали възможностите си да извършват качествено реставрационни дейности“, казва Тотев.

Другото питане е свързано с Паметника на свободата, за който има изготвен проект за реставрация и консервация. Траян Тотев се интересува какво ще включва инициативата по почистване на символа на Русе, обявена от общината, кога ще започне то и какво ще се постигне с тези действия, при положение, че паметникът има нужда от реставрация и консервация. Съветникът иска да знае дали общината ще се съобрази с проекта, съгласуван с проф. д-р Валентин Тодоров.

Третата тема е за възстановяване на Паметника на загиналите от Първата световна война и Балканската война, който се намира в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“ в с. Басарбово. Предлага се паметникът да бъде подаден от Община Русе до Постоянно действаща междуведомствена областна комисия „Военни паметници“ за възстановяване. Тъй като монументът се намира на най-високата част на селото, се иска общината да изгради осветление, за да може да се вижда отвсякъде и да бъде място за отдаване на почит.

Exit mobile version