Транспарантите на Венцислав Ангелов-Чикагото са застрашавали живота и здравето на русенци

Административният съд в Русе отхвърли жалбата на Венцислав Ангелов-Чикагото срещу решението на РИК-Русе, след което кметът на общината разпореди да се премахнат транспарантите на Ангелов в различни точки на града.

Според решението на РИК агитационните материали не са поставени на местата, определени със заповед на кмета. Било е установено, че поставените агитационни материали с размери на билбордове са били монтирани извън обхвата на определените за тази цел места. Монтирането на транспарантите по кръстовища възпрепятстват възможността гражданите да възприемат идващите автомобили, с което се застрашават животът и здравето им, както и безопасността на движението.

Венцислав Ангелов е изпратил уведомление до Община Русе, че ще се провежда мероприятие на тези места с поставяне на материали. От общината са поискали да се уточнят отношенията във връзка със заплащане правото на поставяне на такива материали, ако е извън изборния процес. Пред РИК-Русе не са представени доказателства да има извършено плащане. Дори и във връзка с провеждане на предизборни събрания, законът не дава право агитационни материали да се поставят извън определените със заповедта на кмета места.

Съдът приема, че съгласно чл. 181, ал. 1 ИК, гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация както в устна и писмена форма на предизборни събрания и чрез доставчиците на медийни услуги, така и чрез изготвянето и разпространението на плакати, обръщения и други агитационни материали. Съдът напомня, че за всеки агитационен материал има изисквания – да бъде посочено от чие име се издава (чл. 183, ал. 1 ИК) и да бъде поставен на определените от кмета на общината места или на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота (чл. 183, ал. 3 от ИК).

С тези съображения съдът приема, че жалбата е неоснователна, а оспореното решение на РИК – Русе е правилно и законосъобразно.

Решението на Административен съд – Русе е окончателно.

Пълният текст на съдебния акт е публикуван в интернет страницата на Административен съд – Русе и е на адрес:

http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d821/17032221.htm

Exit mobile version