„Топлофикация-Русе“ : 20 000 абонати ще останат след 3 години без парно /ВИДЕО/

Протест на „Топлофикация-Русе“ заради териториалните планове за справедлив преход, в които ТЕЦ-Русе не присъства. Тази сутрин работниците затвориха кръговото кръстовище при Дунав мост, като настояват плановете да се преразгледат. Протестът започва с преминаване по пешеходни пътеки, което спря движението, след което участниците продължиха да правят обиколки на кръговото и до ТЕЦ-Русе с автомобили.

Според протестиращите затварянето на въглищните централи през 2026-а не само ще остави без работа близо 2000 души от Русе и региона, а ще лиши от парно и топла вода 20 000 абонати в града. Работниците настояват приемането на териториалните планове да се отложи с 6 месеца и засегнатите дружества също да участват в договарянето. Исканията са ТЕЦ-Русе също да бъде включен и да получи средства за прехода.

Емилия Георгиева е второ поколение енергетик и не може да си представи, че ТЕЦ-ът ще затвори. „Ние снабдяваме нашия град с топлинна енергия и гореща вода. Може да си представите колко хора ще останат без такова отопление. Така че това е грижа не толкова за нашите работни места, колкото за нашия град, защото алтернативното отопление в крайна сметка е с ток или с природен газ и мисля, че излиза много по-скъпо. Не съм убедена, че всички тези ще получат компенсации, ако тръгнат към друг вид отопление“, каза тя.

Директорът на „Топлофикация-Русе“ инж.Севдалин Желев обясни, че ако Русе не бъде включен в плановете за справедлив преход, русенци ще имат парно още само три години, тъй като през 2026 г. дружеството ще трябва да затвори. . Той припомни, че в Русе 80 процента от училищата и детските градини и всички болници са на централно отопление.

Дружеството има нужда от средства, за да осъществи зеления преход, който е започнало. „Топлофикация-Русе“ е започнала да миксира своето гориво, като в момента въвеждаме в експлоатация три когенератора, още два предстоят да се строят, но само с наши средства ние не можем да се справим за такива кратки срокове и да променим горивото на централата“, каза Желев.

 

Exit mobile version