Топлофикация Русе: Русенци вече имат топла вода

  „Русенци, които разчитат на топлофикация, вече имат топла вода. Макар и с малко перипетии в края, успяхме да завършим годишния ремонт на съоръженията и топлопреносната мрежа.“ каза инж. Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе.

    Топлоподаването в Русе беше напълно преустановено от 17 август.

    „Постарахме се да разпределим ремонтните дейности в най-отпускарското време, когато повече хора не са в града, а и да не е след 15 септември, когато започва учебната година и всички се завръщат в града.“ каза инж. Севдалин Желев.

    Според директора всички предвидени ремонтни дейности са извършени и от дружеството се надяват, че с направеното са успяли да гарантират топлата зима за русенци, избрали централното парно. Осъществена е модернизация на основния топлоизточник, извършени са и всички набелязани ремонти по топлопреносната мрежа, където е константиран риск за възникване на аварии.

    „Създадохме необходимата организация, за да извършим всички дейности, предвидени в годишната ремонтна програма, във възможно най-кратки срокове. Паралелно работим и по вече започнатите проекти. До няколко месеца ще бъдат внедрени в експлоатация модерните когенератори, които ще произвеждат енергия от природен газ.“ каза инж. Севдалин Желев.

    Директорът посочи, че заместването на част от въглищата с по-екологичния природен газ ще има положителен ефект за екологията на Топлофикация Русе и е част от стратегията на дружеството за декарбонизация.

    „Обезпокоени сме, виждайки високите цени на природния газ, но се надяваме, че когато дойде време да го купуваме, кризата ще е отминала и в страната ще има достатъчно природен газ на поносими цени.“ каза инж. Севдалин Желев.

 

Exit mobile version