„Топлофикация Русе“ продължава инвестициите в техническата си инфраструктура

„Основните приоритети на „Топлофикация Русе“, заложени в бизнес плана, са насочени в две основни направления – модернизация на производствените мощности в топлоцентралата и рехабилитация на топлопреносната мрежа и абонатните станции. Важна част от стратегията ни е и подобряване на клиентската политика.“. Това заяви инж. Севдалин Желев, директор на „Топлофикация Русе“. Той разказа, че по време на годишния планов ремонт са подменили голям участък от магистрален топлопровод и са положили нови тръби с всичките допълнителни елементи, които има по подобно съоръжение. Целта е била да се осигури нормалната му експлоатация.

„Инвестициите в обновяване на топлопреносните трасета допринасят за снижаването на аварийността и повишаване на надеждността и качеството на услугата през зимата. Желанието ни е нашите крайни потребители да получават качествено и екологично отопление.“, подчерта инж. Желев.

„Eдна oт гoлeмитe инвестиции, ĸoитo peaлизиpaхме през септември в гpaдa, бешe включването в експлоатация на сероочистващата инсталация. Тя има за цел допълнително очистване на емитираните серни оксиди за постигане на въведените много по-строги емисионни норми. Инсталацията изпълнява функцията на допълнителен филтър, включен в потока на газовете след електрофилтрите, който улавя 97% от серните емисии, както и фините прахови частици. Белият дим, който излиза от комина,се доближава по състав до водните пари.“, заяви инж. Желев. По думите му благодарение на новото съоръжение се подобрява качеството на въздуха в Русе. Директорът на „Топлофикация Русе“ добави, че строителството се е изпълнило на база одобрена и съгласувана техническа документация, съгласно  нормативните  изисквания.

„Един от основните принципи в работата на предприятието е да залага на екологично производство на енергия, което не вреди на околната среда.“, изтъкна инж. Желев. Той обясни, че централното отопление е най-чистият, сигурен и надежден начин за осигуряване на топлина в домовете на хората. „С топлофицирането на все повече части от града значително се подобрява качеството на въздуха. Модерната сероочистваща инсталация и електрофилтрите намаляват значително отделяните емисии, което прави Русе по-чисто място за живеене.“, коментира инж. Желев.

Директорът на „Топлофикация Русе“ посочи, че продължават работа и по един от амбициозните им проекти, насочени към диверсификация на горивата и премахване на въглищата. „С тази мащабна инвестиция правим важна крачка към модернизация на предприятието и екологична трансформация за постигане на целите на ЕС за нисковъглеродно производство на енергия. Началото на строителните дейности започна в края на 2019 г. и по план въвеждането в експлоатация на газовите когенератори ще бъде през 2022 г.“, заяви инж. Желев. Той подчерта, че чрез изграждането на новите мощности, гр. Русе и неговите жители ще получат най-модерното и екологично комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия. Директорът на предприятието определи тази инвестиция като една от най-значимите мерки, които са предприети в „Топлофикация Русе“ за повишаване на енергийната ефективност. „Важно технологично предимство на новите газови когенератори е, че те използват за гориво природен газ, който се изгаря в двигатели от ново поколение с висок коефициент на полезно действие. В допълнение те дават възможност и за по-екологично производство на енергия. Емисиите, които се отделят при използването на природен газ, са много по-малко от тези, при изгарянето на въглищата.“, посочи инж. Желев.

„Ние вече направихме първата и най-важна крачка към реализирането на справедлив преход чрез диверсификация на горивата. Премахването на въглищата ще допринесе за постигане на целите на ЕС за зелено производство чрез използване на природен газ и биогорива”, посочи инж. Желев. По думите му високите екологични изисквания към производството на енергия налагат нови стандарти за отговорно отношение към природата. Директорът на „Топлофикация Русе“ увери, че ще продължават да влагат средства в опазването на околната среда и гарантиране на надеждно отопление за техните клиенти.

„През 2020 г. осигурихме отдалечен достъп в реално време за контрол на подаваните за изгаряне суровини в инсталацията на „Топлофикация-Русе“. Специализиран софтуер вече е инсталиран на работните компютри на експертите от РИОСВ Русе. Системата позволява както контрол в реално време, така и  проследяване на минали периоди. С монтирането на системата за видеонаблюдение ние сме изпълнили въведените от Закона за чистотата на атмосферния въздух изисквания, приети в края на 2019 г., касаещи операторите на средни и големи горивни инсталации с топлинна мощност по-голяма от 20 мегавата.“, напомни инж. Желев.

Exit mobile version