„Топлофикация Русе“ продължава да работи по своята инвестиционна програма за декарбонизация

Инж.Севдалин Желев: Кметът Пенчо Милков постъпи държавнически

Изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев благодари на хората за разбирането при създаването на неудобство за движение по време на протестите и подкрепата. Според него енергията на хората и подкрепата на Община Русе в лицето на кмета Пенчо Милков са допринесли до развързване на възела и постигане на споразумение, което в по-голяма степен ще даде възможност за случване на декарбонизацията.

„Всички искаме да живеем в по-чист свят, но това е процес, който изисква извънредно много усилия, време и инвестиции. Нека не забравяме крайната цел или в името на какво се прави това  – в името на хората, тяхното здраве и благополучие. За да го постигнем, трябва да сме обединени и да разбираме какво стои зад процеса, за да се постигнат целите. Лесно е да се подхлъзнем по популистка вълна и да кажем още утре всички индустриални комини да спрат да пушат. Затова съм много благодарен за държавническото мислене на настоящия кмет, за цялата подкрепа на всички. Ние трябва да произвеждаме чиста енергия, защото по-добър начин за градско отопление няма и това е нашата задача, по която осъзнато работим. Сега – с цялата подкрепа на хората, на съсловни организации, на учителите и всички, които застанаха зад нас за запазване на сектора, за удължаване на живота на централите, за да можем да направим прехода нашите ангажименти са натоварени с многократно повече отговорност.“, каза инж. Желев

Според него „Топлофикация Русе“ продължава да работи по инвестиционната си програма за внедряване на заместващи въглищата мощности. Той, обаче смята, че битката тепърва предстои, защото трудностите са много, а времето ограничено. За това се надява общите усилия на местната власт и държавата да доведат до успешно стигане до края на процеса.

И още: „ Процесът не бива да се политизира, но всеки кандидат за общински съветник, за кмет, за народен или европейски представител от всяка точка на България трябва ясно да си дава сметка, че топлофикациите ще осигурят един баланс при излизане на битовите абонати на свободния пазар и каузата за съхраняването и модернизирането им трябва да бъде национална“, каза той.

 

 

 

Exit mobile version