„Топлофикация Русе“ получи разрешение за внедряване на газовите когенератори

РИОСВ-Русе даде зелена светлина на инвестиционното намерение на „Топлофикация Русе“ за внедряване в експлоатация на газови когенератори. Според становището на Регионалната инспекция намерението на „Топлофикация Русе“ няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда.

Директорът на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев посочи, че след полученото разрешение от РИОСВ, следва изготвяне и представяне в Община Русе на проекти с цел получаване на разрешение за строеж. „Целта ни е през летните месеци да произвеждаме енергия само от природен газ. Ние инвестираме в екологични източници на енергия.“, обясни още той.

„Чрез поетапната замяна на въглищата с биомаса и природен газ, ще намалим чувствително въглеродните емисии и производството ни става все по-екологично. Газификацията ще се отрази положително както на гр. Русе, така и на екологичните и финансови резултати на „Топлофикация Русе“, заяви инж. Желев“.

Инж. Желев заяви, че инвестициите са насочени към подобряване на екологичните показатели и включване на по-екологични горива в енергийния микс, за да произвеждат чиста и „зелена“ енергия. „Влагаме средства в модернизиране и поддържане на изправното състояние на съоръженията ни. Продължаваме да оптимизираме ефективността на съществуващите процеси и работим по внедряването на работещи решения за създаване на още по-качествено производство на енергия“, обясни директорът на „Топлофикация Русе“.

По думите му и занапред ще продължават да изпълняват стратегията за  подобрявана на влиянието върху околната среда. „По този начин ще бъдем в синхрон с политиката на Европейския съюз за създаване на нисковъглеродно и чисто производство на енергия“, допълва още той.

Директорът на „Топлофикация Русе“ бе категоричен, че независимо от горивата, които топлофикационните дружества ще използват в бъдеще, те продължават да бъдат обект на непрекъснат мониторинг на изпуснатите газове от РИОСВ.

Exit mobile version