„Топлофикация-Русе“ излезе на протест, поиска се и оставка на правителството /ВИДЕО/

Работещите от „Топлофикация-Русе“ излязоха днес на протест пред сградата на дружеството в обедната си почивка. Исканията им остават същите – да се преразгледат плановете на справедлив преход. Те подкрепиха недоволството на колегите си в страната и поискаха оставката на правителството.

„Това означава през 2026 г. да затворим и 20 000 наши абонати да останат без топло – и болниците, училищата, детските градини. Няма нищо предвидено за заместване. Енергетиката за мен е много стратегическо направление, това е кръвоносната система на икономиката и принудим ли се да купуваме ток отвънка, ние няма да сме и конкурентоспособни. Затова искаме и преразглеждане на тези планове, които са изпратени, да ги върнат, да има едно обществено обсъждане, в което да участваме, и да се направи всичко най-добро, което може, и за населението, и за сектор енергетика в България. При затварянето всичките тези специалисти ще си отидат, ще се преквалифицират и връщане назад няма да има“, заяви Елена Млеченкова, председател на КНСБ в дружеството.

Емил Чапъров повдигна и въпросът с екологията. „Много хора ще останат без работа, целият град ще остане без топлоподаване, което е много сериозен проблем. Следващият проблем, който също ще се появи в този момент е, че градът ще трябва по някакъв начин да се отоплява през тези периоди, а това много ще наруши качеството на въздуха“, каза той.

Протестът ще продължи и утре пред сградата на „Топлофикация-Русе“. Работниците се отказаха от първоначалното си намерение да блокират Дунав мост.

Exit mobile version