Товарен влак с 2500 тона гориво за гара Русе-Север се размина на косъм от катастрофа

Товарен влак, пътуващ от гара Дружба за гара Русе-Север, с товар от близо 2500 т  гориво се размина на косъм от катастрофа. Тази сутрин, 9 юли, в 06.54 часа композицията с 32 вагона с дизелово гориво, получава разпореждане от дежурния ръководител движение на гара Плиска да премине със скорост от 10 км/ч в участъка от гара Плиска до гара Хитрино, заради ремонт на железния път.

На километър 124+300 машинистът вижда, че релсовият път е разединен и релсите се разминават една спрямо друга. Незабавно спира влака и уведомява дежурния влаков диспечер. На място прави снимки на състоянието на железния път, от които се вижда, че по време на ремонта са оставени несъединени релси, инструменти и други свързващи елементи на и около релсите.

Със сигурност композицията щеше да дерайлира дори и при тази ниска скорост на движение. Не е ясно какви можеше да са последствията и щетите. След товарния влак се е движил пътнически влак от гара Каспичан за гара Русе. В 07.37 часа влакът е получил разпореждане да се върне обратно в гара Плиска.

Отговорност за състоянието на ЖП инфраструктурата носи Национална компания „Железопътна инфраструктура“. По данни, изнесени от служебния министър на финансите Асен Василев, в периода от 01.01.2019 г. до 31.04.2021 г, НКЖИ е получила общо 3,9 млрд. лв. от държавния бюджет за подобрение на ЖП инфраструктура.

От началото на годината има няколко инцидента с дерайлирали влакови композиции, а през 2019 г. влак на „Булмаркет рейл карго“ дерайлира в гара Пловдив, като по данни от съдебните експертизи, причината е счупена стрелка. Делото по този инцидент още не е приключило.

Железните пътища в България са в изключително лошо състояние. Въпреки отпуснатите средства не се забелязва съществено подобрение на инфраструктурата и възможност за по-сигурен, ефективен и бърз ЖП транспорт в страната.

Exit mobile version