Тир-паркингите край Русе са препълнени, има и опашка от камиони на бул..“България“

Поради увеличения поток на автомобили, влизащи от южната граница и напускащи при ГКПП „Дунав мост“, беше образувана опашка от тирове тази сутрин по булевард “България”, съобщи заместник-кметът на Русе Димитър Недев.

За да установи причината за възникналата ситуация, той се свърза с директора на ОДМВР – Русе ст. комисар Пламен Първанов и уведоми областния управител Данаил Ковачев, отговорен за контакта с румънските власти. Няма спиране на изхода от България, е потвърдил Ковачев. Спират се камиони за изчакване в град Бяла, както и в областите Велико Търново и Стара Загора заради увеличен поток от южната граница.

В момента всички тир-паркинги на територията на Русе са препълнили капацитета си от тежкотоварни камиони. “Благодарение на изградените съоръжения, около 1200 камиона не са на пътното платно, което би натоварило трафика с поне 13 километра”, заяви заместник-кметът на Община Русе.

Близо 3-километрова колона от тежкотоварни автомобили се е образувала в района на ГКПП „Дунав мост“ при Русе, съобщиха от областната администрация. От Областната дирекция на МВР патрулират в района от и към Мартен и Силистра, като следят поне едната лента между кръговите кръстовища при Свободна зона и граничния пункт да е свободна за автомобилите, влизащи в града или преминаващи транзитно.

Спирането на камионите във вътрешността на страната и пропускането им към Дунав мост става след подаване на информация от Областната дирекция на МВР в Русе.

От Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Териториална дирекция „Митница Русе“ също са предприели всички необходими мерки за улесняване на трафика. Данните сочат, че за последните 24 часа само през ГКПП „Дунав мост“ при Русе да излезли близо 1600 камиона. Въпреки това е имало временни спирания на работата на граничния пункт в Гюргево и през тази нощ, което е довело до допълнително забавяне в обработката на тежкотоварния трафик.

Преминаването за леките коли не е затруднено. На моменти обаче на моста се образуват тапи, тъй като съоръжението е само с две ленти. Трафикът се очаква да остане интензивен и през утрешния ден, казаха още от областна администрация.

Exit mobile version