ТЕЦ-Русе не гори отпадъци и не е сред проверяваните от прокуратурата /ВИДЕО/

В Деня на отворените врати бяха показани всички дейности и инсталации в централата

Четири топлоцентрали в страната ще бъдат проверявани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС, съобщиха от Върховната административна прокуратура. Сред тях не е ТЕЦ-Русе, тъй като там властите нямат съмнения за подобно нарушение, а и няма технологична възможност да се гори боклук.

От прокуратурата са възложили на министъра на околната среда и водите незабавна проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. „Това се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации“, казват от ВАП.

Ще се проверяват издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, включващи изгаряне на отпадъци, както и дали дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци съответства в пълна степен на разрешената им такава.

МОСВ следва да установи и кои са лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление ще бъде уведомена полицията и компетентната прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката ще се изпрати на ВАП.

Exit mobile version