Тестово съобщение BG-ALERT стресна хиляди абонати на Виваком

Съобщение за тревога беше получено на телефоните на хиляди българи. Около 19 ч. на екраните на телефоните се появи надпис: „BG-ALERT: Внимание, опасност!“

От МВР обясниха, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата „BG-ALERT“ изпълнител. „Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие“, добавят те в прессъобщението си.

От Vivacom заявиха, че съобщението не е изпратено от тях. По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Виваком, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението.

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“, обявиха в позиция от оператора.

 

Exit mobile version