Тестват осем деца от ДГ „Звездица“ заради болна учителка

Осем деца от детска градина „Звездица 2“ в Русе ще бъдат изследвани за коронавирус с PCR тестове, тъй като са били контактни на болна учителка. 58-годишната жена бе обявена вчера като един от четирите нови случая на заразени в Русенска област. Ще бъдат тествани и още две деца, които не посещават градината, но са били в близък контакт с учителката.

Жената е била за последно на работа на 18 септември, а първите й симптоми датират от 20 септември. Тя се е почувствала отпаднала и е вдигнала температура до 38°C. Решила е да си направи PCR тест в частна лаборатория, а резултатът й е бил положителен. Засега тя остава под домашна изолация. Паралелно се провежда епидемиологично проучване, като до момента са установени 27 контактни лица и те също са под домашна карантина.

Сред тях са 25 деца, една хигиенистка и една учителка. PCR тестове ще бъдат правени само на хората, проявили някаква симптоматика.

По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе няма констатирани нови случаи на коронавирус. От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта са 387, като понастоящем активните случаи са 40. От тях 18 са на болнично лечение, а 22-ма са под домашна изолация.

За изминалите 24 часа има и още двама излекувани пациенти и общият им брой вече е 326.

Exit mobile version