Теодор Цветков ще преплува р.Самара, иска 8800 лв.спонсорство от общината

Русенският плувец Теодор Цветков, известен с благотворителните си каузи, възнамерява да преплува река Самара в Русия през 2021 г. За целта той е изпратил писмо с молба за спонсорство от Община Русе, а кметът Пенчо Милков е внесъл докладна до Общинския съвет за гласуването на сумата от 8800 лв.

Срещу получените средства Теодор Цветков ще поеме задължение за популяризиране на Община Русе по време неговите изявления и гостувания в телевизионни предавания. Освен това при провеждането на всички инициативи логото на Община Русе ще бъде поставено на спортната екипировка.

Състезанието за преплуването на река Самара, дълга 181 км, е в подкрепа световната кауза за справяне с един от най-големите проблеми на нашето време – глобалното затопляне. Там Теодор ще бъде придружен от брат си Валентин Цветков, като разходите за двамата, с изключение за разходите за подготовка, са в размер на 8800 лв. и включват: такса участие; самолетни билети; виза и PСR тест; транспорт; настаняване в хотел; неопрен. Важно е да се отбележи, че първата награда в това състезание не е парична.

Теодор Цветков е млад човек с каузи и постигнати много национални и световни признания част от които: преплуване на разстояние 10 км с една ръка, с което той поставя рекорд на Гинес; преплуване 50 км с вързани крака – тогава Теодор прави 3000 дължини на басейна на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ – Русе  в рамките на 16 часа – до момента не е регистрирано такова постижение; преплуване на 32 български езера, разрешени от Министерството на околната среда и водите, в рамките на 1 месец;  златен медал от Международното състезание по ледено плуване в Чехия, две трети места от Световното по зимно плуване в Словения; изминаване на 750 км в рамките на денонощие, заедно с брат си в подкрепата си към медиците и хората на първа линия, борещи се с пандемичната обстановка; включване в инициатива на UNICEF България – Валентин изминава 280 км с бягане, а в същото време Теодор плува в езерото „Липник“ разстоянието от 220 км.

Всички инициативи и каузи, в които братята Цветкови вземат участие, са с благотворителен характер. За всички тях те сами търсят спонсори и начини да финансират своите участия и представянето си. Мисията на Теодор „Пътят на Доброто“ започва през 2017 г. с участието му в дейности, организирани от  Фондация „Александър Русев“, където подпомага цялостната дейност по водна рехабилитация на деца с умствени и физически увреждания.

 

Exit mobile version