Телефонна измама: Възрастна жена даде 1660 лв. за „болния“ си от коронавирус брат

Първа телефонна измама, свързана с коронавируса, е регистрирана в Русенско. В Районното управление на полицията в Бяла е започнато досъдебно производство във връзка с пострадала 73-годишна жена от село Обретеник.

Жената получила телефонно обаждане на домашния си телефон на 31 март от непознат мъж, който се представил за „доктор“ и съобщил, че брат й е болен от коронавирус. Мъжът обяснил, че на пациента е поставена една животоспасяваща инжекция, но спешно трябва да бъде поставена втора инжекция. Разговорът продължил плачещ мъжки глас, който жената оприличила на гласа на брат си, и казал, че тя трябва да му помогне. Разговорът отново бил поет от „доктора“, който обяснил за необходимостта от поставянето на втора животоспасяваща инжекция на стойност около 1500 лв.

Измамникът говорил с възрастната жена повече от два часа, като я накарал да опакова 1600 лв. в черна найлонова торбичка и да я предаде на шофьора на кола, която ще спре пред адреса й. На водача тя предала парите и дала още 60 лв. за услугата. След като изпълнила указанията се прибрала. По-късно в разговор с дъщеря си разбрала, че е измамена.

Случаят е документиран от полицията и е започнала работа по него, като се разследва престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

 

 

Exit mobile version