Театърът в Русе показва инфлацията на идеалите в „Духът на поета“ от Ст.Цанев /ВИДЕО/

Инфлацията на идеалите и кошмарът на съвестта – с това ще се сблъскат зрителите в новата премиера на Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе, която ще хвърли ръкавицата с постановката на Ивайло Ненов „Духът на поета“ по творбата на Стефан Цанев. Премиерата символично е насрочена за 27 март – Международния ден на театъра, като билетите са разпродадени, а голям интерес има и към втората премиера на 12 април.

Представянето на русенска сцена на „Духът на поета“ е обсъждано отдавна между директора Боян Иванов и режисьора Ивайло Ненов. Много театри са имали желанието да я направят, но заради доминиращата постановка на Народния театър по същата пиеса са се отказвали, сподели Боян Иванов. Русенската трупа обаче е поела предизвикателството да  реализира една от най-силните пиеси на Стефан Цанев.

Режисьорът Ивайло Ненов разказа, че много е държал на този текст, тъй като има особена връзка с Русе – Стефан Цанев е родом от Русенския край, учил е тук, а героят от пиесата Захари Стоянов също е част от историята на Русе. Присъствието на двама мощни актьори – Кадри Хабил в ролята на Стефан Стамболов и Милен Димитров в ролята на Захари Стоянов, е било допълнителна мотивация да поеме риска с поставянето на „Духът на поета“ в Русе. С интерес се очаква и първата самостоятелна роля на сцената тук на новия актьор Борислав Апостолов като Гунчо -телохранителя на Стамболов.

„Пиесата не е историческа, но борави с исторически факти и исторически личности. В нея е вграден един страхотен сюжет и се надявам по-младите, след като се запознаят с противоречивите характери на героите, особено на Стамболов, да се поинтересуват още от историята. Пиесата е за инфлацията на идеалите, за тежестта на короната и олекването на човека, за кошмара на съвестта. Важно е да се отбележи, че Стефан Стамболов никога не е изменял на българските национални интереси. За да имаш кошмари, значи имаш съвест. И пожелавам на всички държавници да се будят от такива кошмари на съвестта“, сподели Ивайло Ненов.

Актьорът Кадри Хабил каза, че е трудно и отговорно да изпълняваш ролята на Стамболов – властник, революционер, поет. Това е герой с огромен диапазон и противоречив характер.

Колегата му Милен Димитров определи Захари Стоянов като емблема, а образите в пиесата са представени азбучно, повдигайки в някаква степен завесата над тези личности.

Най-новото попълнение в трупата – Борислав Апостолов, благодари за подкрепата от колегите си в дебюта си и сподели радостта си да играе на русенска сцена. Той се вълнува от предстоящата премиера и я очаква с огромно желание.

В постановъчния екип участват още Петя Боюкова – сценография и костюми, и Пламен Мирчев-Мирона, който е автор на музиката.

За пиесата: Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг? Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека.

Exit mobile version