Театърът в Русе открива сезона с премиерата на „LOVID-19“ /ВИДЕО/

Русенският драматичен театър ще направи две откривания на новия си творчески сезон – „малко“ и „голямо“. На 16 септември е премиерата на камерния спектакъл „LOVID-19“, а на 26 септември – „Суматоха“.

„LOVID-19“ е представление, реализирано по идея на актрисата Евгения Явашева, която застава от другата страна като режисьор. Текстът е по пиесата на полската авторка Анна Бужинска „Най-много самоубийства стават в неделя“, която досега не е поставяна в България.

„Отдавна исках да направя това заглавие, но едва сега имах тази възможност. Темата е за кризата на една любов по време на икономическа криза, но ние припознахме в нея сегашната ситуация с КОВИД-19, която води до същата икономическа криза. Поставя се и вечната тема за липсата на време, на комуникация, преподреждането на приоритети, липсата на време да опознаем човека до себе си“, сподели Евгения Явашева.

Тя казва, че преди пандемията е имала съвсем друго виждане за бъдещото представление, но сега вижда темите по друг начин. „Първоначално мислех, че е комедия, но при репетициите се оказа брутален реализъм, който показва как се обръщат ценностите. Всеки може да припознае себе си в героите“, обяснява още Евгения Явашева.

Младата режисьорка оценява високо възможността, която Русенският театър дава на хората от екипа си да реализират свои идеи. Ценното е, че всички участници в камерния спектакъл са русенци – и тя, и актьорите Кристиана Ценкова и Ивайло Спасимиров. Тримата не са работили заедно досега, но са се сплотили много бързо. Още повече, че репетициите са започнали веднага, след като театърът отново е отворил след извънредното положение.

Освен режисьор Евгения Явашева е направила и сценографията на представлението. Музиката е на Пламен Мирчев – Мирона, песните – на Стоян Роянов -Я-Я, а видео и мултимедия – Асен Николов.

Exit mobile version