Тартор на организирана група за кражби в Австрия бе арестуван в Русе

43-годишният Р. Х. остава за постоянно в ареста, след като на 17 декември 2021 г. съд в гр. Винер Нойщадт, Австрия, е издал срещу него Европейска заповед за арест за провеждане на наказателно преследване по две обвинения. Това реши Окръжен съд-Русе, а Апелативният съд го потвърди.

През нощта на 1.06 срещу 02.06.2020 г. в Траунлайтен заедно с още 3-ма души той откраднал строителни машини на обща стойност 1 6500 евро. Според австрийските власти, Р. Х. разрязал вратата към помещението с ъглошлайф, проникнал с взлом в сградата, като направил отвор в оградата на складовата площадка, а кражбата е извършена като член на организирана престъпна група.

През периода от 2020 г. до 15 октомври 2021 г. в България и в Австрия мъжът основал с още 7 български граждани престъпна група за кражби с взлом и тежки кражби във федерални провинции Долна Австрия, Горна Австрия и Бургенланд. Групата изпращала учебни видеоклипове, в които се показва как могат незаконно да отварят и стартират превозни средства с радиопредавател без ключ, комуникирали чрез чатове, в които си помагали чрез обмен на информация кои смущаващи станции при кои марки автомобили действат или как да прихванат техните сигнали, и изпращали и разменяли снимки, за да продадат откраднатите стоки на пазара.

Съдът не уважи тезата на защитата, че обвиняемият има постоянен адрес и го остави за постоянно в ареста.

 

Exit mobile version