Таксите за преводи в евро от и към ЕС падат 10 пъти за българите /ВИДЕО/

Промяната влиза в сила от декември 2019 г., съобщи евродепутатът Ева Майдел

Десет пъти по-ниски такси към банките ще плащат българите за парични преводи в евро, които правят от и към страни в Европейския съюз. Това съобщи в Русе евродепутатът от ЕНП Ева Майдел, която бе докладчик по европейския регламент за намаляване на таксите. Промяната влиза в сила от декември 2019 г.

„Премахваме един истински двоен стандарт, който имаше между потребителите в държавите членки от еврозоната и държавите извън еврозоната. В държавите членки на еврозоната таксите върху тези преводи са били много ниски, пренебрежително ниски или въобще не съществуват. За сметка на това държави като България имаме най-високите такива такси. След нас са румънците, но техните такси са два пъти по-ниски в сравнение с българските“, коментира Ева Майдел.

С промяната всички европейци ще плащат за трансграничен превод в евро толкова, колкото плащат за вътрешен превод в националната им валута.

„Ако искате да изпратите парична сума на децата ви, които учат в Германия, Холандия или живеят в Испания например, в момента може да плащате такса между 30 и 60 лв. С влизането в сила на този регламент таксите ще бъдат приравнени с таксите на националната ни територия, които са между 3 и 6 лв.“, даде пример Ева Майдел.

Очакванията са, след влизането в сила на регламента, европейските граждани да пестят по няколко милиарда евро годишно.

Втората стъпка в тази насока ще бъде възможността потребителят, който плаща с карта в чужбина, да се информира в реално време на какъв курс се обменя валутата при плащането и с каква такса.

Exit mobile version