Тази нощ: В 3 часа местим стрелките един час напред, може би за последно

Тази нощ – 28 март, в 3 часа сутринта местим стрелките на часовниците с един час напред. България преминава към лятното часово време, като е възможно това да се окаже последната смяна на часа занапред.

През март 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа, като подкрепи предложението на Европейската комисия да има зимно и лятно часово време. Те гласуваха това да бъде отложено от 2019 г. за 2021 г., като крайният срок беше октомври 2021 г. Държавите обаче трябва да изберат дали да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Такава договорка все още няма, а според европейските институции темата не е приоритетна в момента.

Освен това има опасения, че ще възникне хаос, ако всяка държава решава въпроса индивидуално.

Ако България избере лятното време и то бъде въведено официално, на 28 март 2021 г. ще бъде последната смяна на стрелките. Ако реши да се придържа към астрономическото време, последното връщане назад ще бъде през октомври 2021 г.
Междувременно някои държави извън Европейския съюз вече са прекратили смяната на часовото време.

А иначе местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция, макар във Великобритания да се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3 часа сутринта в последната неделя на месец март.

Exit mobile version