С тържествена заря-проверка Бяла отпразнува Освобождението

С тържествена заря-проверка късно снощи в Бяла бе отбелязана 144-ата годишнина от Освобождението на България и 145 години от Освобождението на града.

В своето слово кметът Димитър Славов отбеляза, че днес честваме делото на поколения български възрожденци и революционери, пожертвали живота си за духовното и политическо въздигане на България. Той припомни, че именно в Бяла българският княз Александър I Батенберг получава първия си войнишки кръст „За храброст“. В речта си Славов отдели специално внимание и на подвига на баронеса Юлия Вревска, която заедно с още четири медицински сестри, се е грижела за над 400 ранени войници в продължение на над половин година.

„Състраданието и чувствителната ѝ душа за мъките на православните братя българи я доведоха в Бяла да лекува, да помага, да обича – питам се с оглед на ужасната война в Европа, водена между два братски народа – руския и украинския, дали душата ѝ намира покой, дали е нормално войниците от тези две страни да се избиват взаимно, след като дедите им са воювали рамо до рамо за свободата на България. Нека бъдем единни и обединени, нека бъдем добри хора, славното ни минало ни задължава“, заяви кметът на Бяла.

Сред официалните гости на събитието бе и областният управител Анатоли Станев, който поздрави кмета Димитър Славов по случай празника и отбеляза, че свободата е изконна ценност и най-висша цел на всяко общество.

По традиция церемонията започна с поднасяне на венци и цветя и проверка на почетния караул на роти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Състоя се и тържествена заря-проверка.

По-рано през вчерашния ден се състоя церемония по връчване на специалната награда от 19-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми на документалния филм „Ангелът на милосърдието“, посветен на баронеса Юлия Вревская. Режисьор на филма е Борис Радев, а сценарист – Аделина Радева.

Exit mobile version