С тридневен маратон от концерти и събития отбелязваме Празника на Русе

Кулминацията на 6 май са големият фолклорен флашмоб и рок спектакълът на площада

С тридневен маратон от концерти и събития ще бъде отбелязан Празникът на Русе – 6 май. Началото ще бъде дадено още днес, 5 май, от 18 часа пред Доходното здание, където ще се състои празничен концерт на Биг Бенд – Русе.

На Гергьовден по традиция сутринта от 9 часа ще бъде отслужена света литургия от Русенския митрополит Наум и свещеници от България и Румъния, които ще се съберат в храма „Свети Георги“. Ще има литийно шествие, което ще тръгне от църквата към центъра на Русе, за да се включи в тържествената церемония в 12 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужен благодарствен молебен.

Час по-рано, от 11 часа на площада пред общината ще се състои празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при Общински детски център за култура и изкуство.

От 11 до 12 часа и от 17 до 18 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника ще бъдат представени Музикални стрийт етюди от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Двете най-интересни събития ще бъдат вечерта, когато от 18 часа пред Съдебната палата русенци и гостите на града ще имат възможността да се включат във фолклорен флашмоб, организиран от ФТТ „Найден Киров“. В него ще участват осем танцови състава от Русе, сред които ФТТ „Найден Киров“, Танцова школа „Играорци“, ФА „Здравец“, ДЮФА „Зорница“, Клуб „Чанове“, ФТА „Русчуклийче“, Клуб по танци „Фламинго“, ФТС „Зора“. Всички любители на народните танци мога да заповядат на най-голямото хоро, извивало се до този момент в Русе.

Кулминацията ще бъде концерт-спектакълът „Children in time“ с участието на Русенска филхармония, Николо Коцев и група „Кикимора“. Той ще започне от 20.30 часа на площада пред общината,  а при лошо време ще бъде в Доходното здание. Шоуто ще включва популярните песни Can’t Let You Go , I Surrender, Catch The Rainbow, Long LIve Rock’n Roll, Stargazer, Temple Of The King, Ariel, Hall Of The Mountain King, Death Alley Driver на група „Рейнбоу“ и Highway Star, Mistreated, Child In Time,

Stormbringer, Soldier Of Fortune, Burn, Perfect Strangers  на „Дийп Пърпъл“, съчетани с майсторската оркестрация на Николо Коцев. Диригент ще бъде младият Димитър Косев. Вечерта ще завърши с пищна заря.

На 7 май от 17.30 до 18.30 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника, русенци отново ще могат да се насладят на изпълненията на възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Exit mobile version