Съюзът на математиците в Русе: Да почетем видния колега проф. Дочо Дочев

Съюзът на математиците в Русе излезе с предложение за именуване на Пролетните математически състезания на името на проф.Дочо Дочев.

На 13 януари 2022 г. се навършиха 90 години от рождението на видния русенски математик, учен и общественик проф. Дочо Дочев, починал на 11 октомври 2021 г. Той е инициатор и организатор за провеждането през януари 1982 г. в Русе на първите Зимни математически празници „Знаме на мира“ – най-мащабната математическа проява в България. Заедно със състезанието по математика се провежда и едно от първите в България състезания по информатика. По-късно наименованието, регламентът и времето на провеждане се променят неколкократно, като тази година от 25 до 27 март в Русе ще се проведе Пролетно математическо състезание за ученици от VIII до XII клас. Русенските математици очакват то да носи името „Дочо Дочев“.

Идеята е иницирана от Съюза на математиците в България, като предложението е изготвено от Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“ и председател на секцията. Изпратено е към МОН с подкрепата на РУО – Русе, учителския колектив на МГ „Баба Тонка“ и преподаватели в РУ „А. Кънчев“.

Педагогическата колегия на Математическа гимназия „Баба Тонка“ се гордее с приноса си в историята на образователното дело и с радост подкрепи инициативата на СМБ – Русе, членове на която са почти всички преподаватели по математика, информатика и ИТ. Тя очаква отговор от акад. Николай Денков в навечерието на патронния си празник – 22 март. Тази година той ще е посветен на 100-годишнината от преименуването от „Княгина Евдогия“ в „Баба Тонка“ на Русенска девическа гимназия, чийто приемник е МГ, от „Княгина Евдогия“ в „Баба Тонка“.

Exit mobile version