Съмнения за африканска чума и в свинекомплекса в Бръшлен /ВИДЕО/

Съмнения за африканска чума има за още един голям свинекомплекс в Русенско. След Николово сега се чакат резултатите от фермата в Бръшлен, където се отглеждат 40 000 прасета. Ситуацията е тревожна, тъй като в района се намират още два от най-големите свинекомплекси – в Голямо Враново и Юделник.
Въпреки че още болестта не е потвърдена, община Сливо поле се подготвя за най-лошия вариант. Организира се тежка техника и се оглеждат местата за загробване на прасетата. Хората от свинекомплекса, които се занимават с транжиране на месото, днес не са на работа. Всички в района са силно притеснени, тъй като трите свинекомплекса осигуряват близо една трета от свинското месо в България.
“Пробата е изпратена. Взети са всички мерки да бъдат изпратени достатъчно количество и качествени проби от животни. Пратени са в лаборатория, чакат резултат. Ако има, сме готови и с техника, и с хора, и с организация за загробване на болните животни. Всеки комплекс всеки за себе си е създал максимално добра организация във връзка с пропускателен режим за вход и изход на хора, продукти и т.н. Ситуацията е много тежка. Цялото население тръпне в очакване. Ние и ръководствата на комплексите се надяваме да отминат нещата, но ми се струва, че няма да се спасим”, коментира кметът на Сливо поле Валентин Атанасов.
Заради заразата в Русенска област е обявено бедствено положение, днес епизоотичната комисия заседава отново.

Exit mobile version