„Съкровищата на държавните архиви“ в Русе вади любопитни документи от историята

С изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ ще бъдат отбелязани 70 години от създаването на Държавна агенция „Архиви“.  Експозицията ще бъде открита на 13 октомври /четвъртък/ от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание. Началото на архивното дело в Русе се поставя още през април 1952-а година, което отрежда едно от първите места и в това отношение на града.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“. Сред тях са Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски.

Следосвобожденската история е представена от решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България.

Интересни са също Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество фотографии и стари богословски текстове.

 

 

Exit mobile version