Съдят 70-годишен пенсионер от Бяла, застрелял крадец в лозето си

70-годишният Петко Илиев от Бяла застана днес на подсъдимата скамейка заради смъртта на 58-годишния Петко Чакъров. Делото се гледа в Русенския окръжен съд, а обвинението е за умишлено убийство. Има подаден и граждански иск от дъщерята на убития, която претендира за сумата от 200 000 лв. неимуществени щети.

Престъплението е извършено на 31 август 2017 г. около 15 часа, след като обвиняемият заварил Чакъров и негов съучастник в лозето си. Мъжете беряли грозде без позволение и го товарели в лека кола. Когато собственикът се появил, Чакъров извадил нож. На свой ред Петко Илиев взел от багажника си пушка, за която обвинението твърди, че е незаконно притежавана, и прострелял крадеца в черния дроб. След изстрела веднага го е качил на автомобила си и го е откарал в беленската болница, където раненият е починал. Пенсионерът се предал на полицията и съобщил за случилото се.

Според защитника на обвиняемия, адвокат Людмил Павлов, Петко Илиев е защитавал собствеността си и е действал при условията на неизбежна отбрана.

„Това лозе в продължение на няколко години се обира. Веднъж от група цигани, веднъж от друга група хора. През 2017 г. отива на лозето си и установява, че двама души със ножове му берат лозето. И човекът си защитава имота и продукцията. В резултат на една нелепа случайност се произвежда изстрел, като той не е отишъл с умисъл да убие пострадалото лице.

В резултат на този изстрел единият от крадците умира. Но най-важното, което следва да се каже, е , че след момента, в който е произведен изстрелът, моят подзащитен качва пострадалия, закарва го до болницата, помага да го сложат на операционната маса и когато в един момент разбира, че е починал, отива и сам се предава в полицията, като предава и въпросната стара ловна пушка. Този човек е възрастен, вие го виждате , той е над 70 години. Обикновен български гражданин, пенсионер е, а пък това са двама бабаити, които са отишли да му оберат лозето“, коментира адвокат Павлов.

По време на заседанието защитата поиска към делото да се присъединят материалите от досъдебното производство, което се води срещу убития и неговия съучастник за кражба в чужд имот. Бе поискана също експертиза на пушката, която да установи дали е произведена през 19 век, между 1870-1890 г. Следващото заседание е насрочено за 25 юни.

Exit mobile version