Съдят русенец, ползвал 22 пъти чужда банкова сметка за свои нужди

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу М. И. за това, че през периода 27.03.2018 г. – 14.08.2018 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление на 22 пъти е влязъл незаконно в чужд профил за интернет банкиране и е ползвал парите да си плаща битови сметки и кредити.

Пострадалата жена Р.К. имала открита картова сметка с интернет банкиране и мобилно банкиране с пасивни права, т.е. имала право да прави справки по сметки и да нарежда плащания за битови сметки. В началото на 2018 г. двама мъже отишли в заложна къща, където  работел обвиняемият и го попитали дали може да изтегли пари от банкова сметка, като му дали листче с изписани потребителско име и парола за интернет банкирането на пострадалата. Той влязъл в сайта на банката и заредил профила на пострадалата като въвел потребителското име и парола, изписани на листа. Установил, че от сметката не можели да се теглят пари и да се прехвърлят по други сметки, а само да се плащат битови сметки и да се правят справки за наличност.

Така обвиняемият запомнил данните и след време започнал периодично да осъществява достъп до профила за интернет банкиране на пострадалата, като нареждал преводи на дължими от него суми за ток, вода, интернет, телевизия и мобилни услуги. По този начин започнал да заплаща и дължими суми от дядо му към битови абонати за тока и вода. За да се сдобие с парични средства в брой, обвиняемият чрез друго лице изтеглил няколко кредита, като задълженията по тях били погасени отново от сметката на пострадалата.

През август 2018 г. пострадалата установила, че наличността по сметката ѝ била намаляла с около 5000 лева. След като проследила движението на сумите, установила, че имало наредени множество плащания към „ВиК“, „Енерго – Про“, „Вива Кредит“ и „Теленор“, които не били извършени от нея и сезирала органите на полицията. В резултат на проведеното разследване иоперативно-издирвателните мероприятия авторството на деянието било установено.

Обвиненията са, че:

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Exit mobile version