Съдът остави в ареста тримата полицаи от Сливо поле /ВИДЕО/

Тримата полицаи от Районното управление в Сливо поле остават за постоянно в ареста, реши Окръжният съд в Русе. Те бяха задържани след операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ под надзора на Окръжната прокуратура в Русе.

Обвиненията към тримата арестувани са, че са вземали пари на ръка от шофьори, извършили нарушения на пътя. В схемата са участвали командир на отделение в Охранителна полиция, автоконтрольор и полицай от Охранителна полиция.

Пръв пред съда застана 44-годишен командир Борислав Борисов. Според прокуратурата обвинението е за 12 подкупа, взети в периода 2 август 2020-6 януари 2021 г. Разследването не е само по жалба на група граждани, а и в резултат от анализ на ОД МВР-Русе, който е установил, че има много сериозен спад на актове по Закона за движение по пътищата от РУ-Сливо поле. В дните, когато са били дежурни обвиняемите, не са били съставяни никакви актове. Използваните СРС-та са засекли, че на трети лица е била предоставяна информация къде са камерите и патрулите, предупреждавали са и нерегламентирани превозвачи с микробуси. Това все още не е включено в обвинението, тъй като разследването продължава. Борислав Борисов бе определен от прокуратурата като неформален лидер, който може да въздейства върху свидетелите и другите служители на МВР, които предстои да бъдат разпитани, заявиха наблюдаващият прокурор Радослав Градев и зам.окръжният прокурор Мирослав Маринов.

Според защитника му адвокат Борислав Българинов обвиняемият трябва да получи по-лека мярка – парична гаранция или домашен арест, тъй като страда от високо кръвно, има две малки деца, за които се грижи, и не е имал досега нито провинения, нито служебни наказания. Той запита защо прокуратурата е започнала разследване едва през 2020 г, след като първите сигнали са от 2019 г., и е можело да се пресече корупцията в управлението още в началото. Самият Борисов също помоли съда за по-лека мярка.

Младши автоконтрольорът Емил Моллов е обвинен, че е взел на 9 пъти подкуп – един път сам, а останалите 8 пъти в съучастие с Борислав Борисов, включително и за несъществуващи нарушения. Според прокуратурата само тези девет случая са доказани, но се разследват и други. Много от свидетелите, които трябва да бъдат разпитани, в момента са в чужбина.

Защитниците му – бившият апелативен прокурор Огнян Басарболиев и адвокат Емил Тодоров изтъкнаха, че обвиненията не са доказани, а в случая от 6 януари, когато другите двама обвиняеми са установени с подкуп от 30 лв., Моллов не е бил на работа. Самите свидетели не посочват категорично обвиняемия като поискал и вземал подкупи. И също поставиха въпроса, че ако разследването е от 2019 г. ,прокуратурата е имала достатъчно време досега да разпита всички свидетели. И поискаха домашен арест за Емил Моллов, който заяви пред съда, че няма намерение да се укрива, живее със семейството си и съдейства на разследването.

Третият обвиняем – Назиф Ахмедов е обвинен, че е вземал пет пъти подкуп заедно с Борислав Борисов, който е бил негов пряк ръководител. От прокуратурата заявиха, че в дома на Ахмедов са намерени и 20 мброя боеприпаси, които са нерегистрирани. Той е казал, че са му били подарени, но се проучва произходът им. Заедно с Борисов обвиняемият е участвал и в прикриване на катастрофа през ноември, за да не се установи авторът на ПТП-то.

Защитниците му – адвокатите Ангел Стефанов и Павел Мартев, поискаха по-лека мярка „домашен арест“. Те заявиха, че няма доказателства за съпричастност на техния подзащитен към вземане на подкуп. В единия случай се говори за подарени парфюми, каквито не са намерени и  има съмнения в правдивостта на показанията, за друг от случаите няма разпитани свидетели. Колкото до подкупа от 30-те лв. от 6 януари, те са били открити в обвиняемия Борисов и няма данни Ахмедов да е искал подкуп. Защитниците изтъкнаха и факта, че длъжността му е старши полицай по охрана на обществения ред и като такъв няма задължение да упражнява пътен контрол и да съставя актове. А според закона в този случай, ако има взети пари, когато няма правомощия да санкционира, не може да се говори за подкуп. Когато е бил на пътя, е участвал в наряда като свидетел за съставяне на актове при нарушения.

Пред съда Ахмедов поиска по-лека мярка, за да се грижи за семейството си, и подчерта, че винаги е помагал и ще помага на МВР.

След заседанието по трите мерки, продължило четири часа и половина, Окръжният съд остави и тримата обвиняеми в ареста. Те имат право да обжалват в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Exit mobile version