Съдът: Майката на 10-те деца от Русе се е грижила за тях, няма вина за пожара

Окръжният съд в Русе оправда майката на 10 деца Ивелина Зартова по обвинението, че ги е оставила без надзор и така се е стигнало по пожара през януари 2018 г., изпепелил къщата, в която живеят.

Ивелина Зартова и съпругът й Красимир заедно с 10-те си деца тогава живееха в етаж от къща на  ул. „Екзарх Йосиф“, който са отоплявали с печка на дърва. Около 14 ч. бащата бил на работа, а майката и децата са били у дома. Жената е приготвяла храна в кухнята заедно с най-голямата й дъщеря и двете най-малки. Останалите деца били в другите две стаи, когато три от момчетата започнали да си играят с кибрит или запалка, при което предизвикали пожар, обхванал почти цялата къща и още два съседни имота.

Майката бе обвинена, че е оставила децата без надзор и достатъчно грижа и с това създала опасност за тяхното физическо развитие, като на първа инстанция Районният съд я е оправдал. Мотивите са, че не съществува причинно-следствена връзка между бездействие на обвиняемата и предизвикания пожар.

Окръжния съд е потвърдил решението, като е преценил, че майката не е оставила децата без надзор и достатъчна грижа. Тя е приготвяла храна, а в къщата е работела печка на дърва предвид зимния сезон, което показва, че поне в минимален стандарт е изпълнявала родителските си задължения към своите деца.

„Също не може да бъде пренебрегнат големия брой деца, които са били в къщата в часовете непосредствено преди пожара, като тя е упражнявала непосредствен надзор върху двете най-уязвими от тях с оглед възрастта им, което е най-логично и естествено от житейска гледна точка. Да се иска от нея – при такъв брой деца, които към момента на пожара са се намирали в къщата – да упражнява непосредствен надзор буквално във всеки възможен миг по отношение на абсолютно всички, е житейски невъзможно. Освен това при отглеждането и възпитанието на децата очевидно тя не разчита на помощта на свои роднини, които в известна степен биха я облекчили в тази дейност. Практически би  трябвало всички деца да стоят само в едно помещение, в което се намира и тя, и то постоянно, което също от житейска гледна точка би било абсурдно, най-малко пълната ефективност на подобна мярка изисква то да е постоянно заключено“, смятат от съда.

Решението на Окръжен съд – Русе, е окончателно.

Exit mobile version