Съдът: Кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед остава, не е нарушил закона

Административният съд в Русе отмени решението на Общинската избирателна комисия-Ветово, прието на 21 януари 2020 г., с което предсрочно бяха прекратени пълномощията на кмета на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед.

До това се стигна, след като Върховният административен съд върна делото за ново разглеждане. В отменителното решение на ВАС бе указано на съда да извърши преценка дали предприетите от жалбоподателя действия изразяват намеренията му и направения избор за осъществяваната от него дейност – да изпълнява функциите си на публичната длъжност, на която е избран или да продължи да осъществява търговска дейност.

При повторното разглеждане съдът намира, че д-р Мехмед е предприел действия, които демонстрират волята му да преустанови дейността си като ЕТ „Медисън – Мехмед Мехмед“, за да може да изпълнява задълженията си като кмет.

Според съда, обстоятелствата по заличаване регистрацията на посочения едноличен търговец след срока по чл.41, ал.3 от ЗМСМА не водят до обратен извод. В едномесечния законов срок жалбоподателят е извършил множество действия по прекратяване на търговската си дейност, а забавянето при заличаването на регистрацията се дължи на обстоятелства от обективен характер.

С тези съображения съдът приема, че жалбата е основателна, а оспореното решение на ОИК – Ветово се явява незаконосъобразно, издадено в противоречие с материалния закон.

 

Exit mobile version