Съдът в Русе: 10 месеца затвор за мъж, шофирал редовно без книжка

10 месеца затвор и 600 лв. глоба е присъдата, която Русенският окръжен съд наложи на мъж от Русенско. Подсъдимият е управлявал автомобил без книжка, след като е  в едногодишния срок от наказването по административен ред.

До присъдата се стигна, след като мъжът е бил спрян през юни 2017 г. при проверка от полицията и е бил санкциониран, че шофира без книжка. Половин година по-късно, след като употребил алкохол, той отново се качил зад волана, за да закара от село Смирненски до Русе трима познати и едно дете. Малко преди 22.30 часа водачът изгубил контрол над автомобила и се ударил в крайпътно дърво. Пробата за алкохол показала 0,64 промила.

Проверката показала, че той никога не е имал книжка, завършил е само основно образование и не работи. Налагани са му 13 административни наказания по Закона за движение по пътищата и е осъждан общо девет пъти.

Тъй като е признал вината си, присъдата му на първа инстанция от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода е била намалена с една трета на 10 месеца затвор. Мъжът обжалвал, но заради факта, че години наред управлява МПС без да е правоспособен водач, а налаганите му до момента глоби по ЗДвП и наказания за други извършени престъпления не са го превъзпитали, Окръжният съд в Русе е потвърдил присъдата. Тя е

окончателна и не подлежи на обжалване.

Exit mobile version