Съдът в Русе оправда бизнесмена Пламен Бобоков за паното от стрелички

Окръжният съд в Русе призна за невинен бизнесмена Пламен Бобоков, който бе обвинен от прокуратурата за незаконно държане на артефакти. При обиска в дома на Бобоков през юни 2020 г. в къщата му в Русе бяха открити 50 върха на стрели и копия на обща стойност 652 лева, която бяха определени като „движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред“.

По време на делото бяха разпитани вещи лица, които отхвърлиха тезата, че се касае за културни ценности. Самият Бобоков обясни, че паното, което оформят върховете на стрели, му е било подарено преди време и е било прибрано в мазето, тъй като не е било ценно.

След произнасяне на оправдателната присъда бизнесменът сподели, че е очаквал това решение, тъй като то е справедливо. „Дори и за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен по другите, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което не съм извършил“, коментира Бобоков.

„Това беше ясно, защото да изземеш вещ от дом, в който никой не живее, и да кажеш, че тя е на някого, беше ясно, че се търси отговорността на г-н Бобоков. И широкото оповестяване беше абсолютно преднамерено. Съдът спази закона“, каза защитникът му – адвокат Ина Лулчева.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.
От прокуратурата ще протестират присъдата.

Exit mobile version