Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Канев“ лекуваха безкръвно аневризма на коремната аорта

След близо 4-месечна организация, пациент на 73-години получи най-съвременното лечение, което беше изцяло заплатено от НЗОК. Мъжът посети Университетска болница „Канев“-Русе по повод инициативата на лечебното заведение за безплатни скринингови прегледи за Световния ден на тромбозата. Пациентът бе приет за допълнително диагностично уточняване в отделение “Съдова хирургия”, чийто началник  е д-р Георги Георгиев дм.

Какво представлява аневризмата на коремната аорта? Това е състояние, при което най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло се разширява и съществува реален шанс от спукване, а за съжаление най-често изходът е фатален.

Поради тази причина на пациентa беше поставена ендопротеза на коремната аорта (EVAR). Тази процедура се прави за първи път в УМБАЛ “Канев” и замества тежка и продължителна оперативна интервенция, която отнема месеци за възстановяване. Процедурата може да се направи само с местна упойка, но по желание на пациента да протече под обща анестезия. Анестезиолог беше д-р Даниела Арабаджиева, която заедно със специализанта по анестезиология и интензивно лечение д-р Петков осигуриха максимален конфорт на екипа воден от д-р Стоян Генадиев дм.

Д-р Стоян Генадиев: „За съжаление, към момента липсва скрининг на пациенти с коремна аортна аневризма, а регистърът е в процес на разработка. Заради това, инициативи като Световния ден на тромбозата дават възможност такива пациенти да бъдат диагностицирани навреме и съответно лекувани. Безкръвните методи за лечение на това заболяване  са рутинна практика в Централна и Зарадна Европа, и съм щастлив, че поставихме началото и в Университетска болница „Канев“. Надявам се, че достъпът на пациенти до тези скъпо струващи медицински изделия ще се улесни в бъдеще. Благодаря на екипа и на всички ангажирани в процеса!“

Асистенти на д-р Генадиев бяха д-р Петя Кашукеева и д-р Милен Томов. Като наблюдател от името на фирмата производител на ендопротезата присъства доц. Наделин Николов.

Пациентът беше изписан на трети следоперативен ден в отлично общо състояние.

На снимката: доц. Наделин Николов, Мария Собаджиева от Medtronic, д-р Петя Кашукеева и д-р Стоян Генадиев.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version