Съдия Николинка Чокоева е новият председател на Окръжен съд-Русе

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 8 гласа „за“ Николинка Чокоева-Милева за административен ръководител – председател на Окръжен съд – Русе. Другият кандидат Аглика Гавраилова получи 3 гласа подкрепа.

Николинка Чокоева-Милева има над 23 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като младши съдия в Окръжен съд – Русе в периода 21.02.2000 г. – 01.01.2002 г., след което е съдия в Районен съд – Русе. От 24.09.2009 г. и към настоящия момент е съдия в Окръжен съд – Русе. Мотивирана е да кандидатства за длъжността въз основа на дългогодишния си професионален опит и доброто познаване дейността на институцията и нейния колектив. Според нея успешното управление на съда може да бъде реализирано при спазване на принципа на приемственост на създадените добри практики в административното ръководство и наложените механизми за управление, тяхното надграждане и усъвършенстване. Като водещи насоки в своята работа кандидатът посочва поддържане на високото качество на правораздаване, предвидимост, прозрачност и справедливост.

Планираните стратегически цели включват интегриране и оптимизиране на кадровия потенциал за постигане на максимално качество на съдебната дейност и високо ниво на административно обслужване, както и укрепване и повишаване на професионалната квалификация, компетентност и мотивация на съдиите и съдебните служители. Тя предлага формиране на постоянни съдебни състави и мерки за повишаване на срочността на делата, изготвяне на годишни графици за заседанията в гражданското отделение, за въззивните заседания в наказателното отделение и за дежурствата. Възнамерява да запази положителната практика за профилиране на съдебните деловодители в трите отделения и да я въведе в организацията на работа на съдебните секретари. Предвижда провеждане на общи събрания на съдиите от районните и окръжния съд за анализ и уеднаквяване на съдебната практика, за обсъждане на проблеми и изменения в нормативните актове, както и периодични регионални обучения със съдиите в съдебния регион и обучение на съдиите и служителите за работа с деца. Информационното и технологично усъвършенстване на съда ще способства за оптимизиране на неговата интернет страница, създаване на опция за подаване на сигнали за корупция срещу съдии и съдебни служители, за насърчаване на електронната кореспонденция със страните по делата, за използване на видеоконферентни връзки.

Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Драгомир Кояджиков, Атанаска Дишева, Олга Керелска – членове на ВСС, поставиха въпроси за мотивацията на Николинка Чокоева-Милева да участва в тази процедура и има ли подкрепа от своите колеги.Те поискаха мнението ѝ за ролята на общото събрание на съдиите при управлението на съда, относно проблеми при организацията на работата на търговското и наказателното отделение, как ще сформира ръководен екип, относно причините и с какви действия би предотвратила забави в приключването на делата и при изготвяне на атестационни формуляри, как би прилагала института за командироване на магистратите, относно кариерното развитие на младшите съдии, работата с Единната информационна система на съдилищата, централизираното разпределение на заповедните производства и въвеждането на задължителна съдебна медиация.

Подкрепа за кандидата заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Вероника Имова – член на ВСС, като посочиха визията, която тя предлага за развитие на Окръжен съд – Русе и рационалните идеи за нейното постигане, притежаваните от нея професионални качества и опит, креативността, енергията и толерантността, с които подхожда към административната работа и при решаване на проблемите.

Exit mobile version