Съдия Диан Василев оглави за втори мандат Административен съд-Русе

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Диан Василев за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Русе.

Той има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. В периода 15.02.2007 г. – 16.04.2014 г. правораздава в Административен съд – Разград, като от 01.06.2013 г. до 15.12.2013 г. е командирован в Административен съд – Русе. Преместен е на длъжност „съдия“ в Административен съд – Русе, считано от 16.04.2014 г. С решение на ВСС по протокол № 14/04.04.2017 г. е назначен за административен ръководител на съда, а след изтичане на мандата е определен за изпълняващ тези функции.

Съдия Василев е получил подкрепата на общото събрание на съдиите в Административен съд – Русе, която той приема като предпоставка за запазване на постигнатите успехи, включително по отношение на доверието на гражданите в правораздаването. Въз основа на придобитите професионален и административен опит и познание за съдебната система, той заявява намерение да осигури надграждане и внедряване на нови практики с цел усъвършенстване на съдебната дейност.

С предложената управленска концепция се стреми към обезпечаване и поддържане на позитивни условия за ефективната работа на компетентни и мотивирани съдии и съдебни служители, което според него е най-важната предпоставка за отстояване авторитета и независимостта на съда. Кандидатът набелязва като основен приоритет осигуряването на качествено, срочно и достъпно административно правораздаване чрез ефективно управление на делата и дисциплиниране на страните в съдебния процес.

Като основни предизвикателства на втория управленски мандат, той визира проблема с реконструкцията на фасадата на съдебната сграда и въвеждането на електронното правосъдие.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на ВАС, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева – членове на ВСС, като отбелязаха приноса на кандидата за добрата организация на правораздавателната дейност, за постигнатите успехи и колегиалната атмосфера в Административен съд – Русе. Обърнато бе внимание на професионализма и способността за екипна работа, на компетентността и почтеността на съдия Василев. Споделено бе, че в общото събрание на съда успешният първи управленски мандат на магистрата, е посочен като най-сериозния аргумент за подкрепа.

Exit mobile version