Съветници от ГЕРБ предлагат забрана на тротинетките в пешеходните зони в Русе /ВИДЕО/

Общинските съветници от ГЕРБ-Русе д-р Росица Кръстева, Светлозар Симеонов и Стоян Христов са внесли проект за промяна на Наредба №18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе. Той е качен на сайта на Общинския съвет за 30-дневно обсъждане и предложения. Председателят на групата на ГЕРБ Алисе Муртезова сподели, че поводът е увеличеното използване на тротинетките в хубавото време и зачестилите инциденти. Има сигнали от притеснени русенци, че в пешеходните зони постоянно има преминаващи тротинетки с висока скорост. Освен това те са безшумни и хората не успяват да разберат, че идват зад гърба им.

Предложението на съветниците е в чл. 13 на Наредбата да се създаде нова ал. 6 със следното съдържание: „Движението с индивидуално електрическо превозно средство в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони, е забранено. Ограничението не се прилага за пешеходци при движение, чрез бутане на индивидуално електрическо превозно средство.“

Д-р Росица Кръстева припомни, че в много градове в Европа се въвежда забрана за електрическите тротинетки, а законът дава възможност по места у нас да се регламентират правилата за движението им.  Никой не отрича, че са екологични превозни средства, но са необходими условия за използването им. Затова се предлага да има ограничение по пешеходните зони и там водачите да ги бутат, а не да ги карат.

Ето и цялото предложение – наредба-18

Светлозар Симеонов от своя страна засегна казус, по който е отправил питане към общинската администрация. Става дума за медицинските сестри в детските заведения и училищата, които са на двусменен режим. Със заповед на кмета втората смяна на здравните работници е определена от 10 до 18.30 часа, а има ученици, които учат до 19.20-19.30 ч. Те нямат на разположение медицинско лице в този един час след 18.30 ч и вече има случаи, когато се е налагало да се викат родителите да търсят помощ за децата си. Предложението на Симеонов е работното време да се измени от 11 до 19.30 ч.

Алисе Муртезова сподели, че има няколко проблема, свързани със здравните кабинети в училищата, поради което ще инициират среща с ресорния зам.-кмет.

Exit mobile version