Съветници от ВМРО-Русе внасят декларация в защита на Руското консулство

Общинските съветници от Патриотите-ВМРО в Русе Луиза Попова, Иво Пазарджиев и Владо Владов внасят в Общинския съвет проект за декларация в защита на Руското консулство в града. Мотивите са, че експулсирането на руски дипломати ще повлияе пряко не само върху дългогодишните отношения между двете държави, но ще доведе и до негативни последици за местните предприемачи, които в дейността си разчитат на услугите на консулството.

„Масовото изгонване на дипломати на определена страна, е безпрецедентен акт в историята на българската държава от 1878 г. насам и закриването на консулства в двете държави, ще нанесе силен удар на взаимоотношенията между тях. Това е знак за изключително влошени отношения и е последна мярка преди най-крайната такава – започването на война“, казват още вносителите.

Ето и текста на декларацията, която се предлага да бъде приета от общинските съветници на сесията през юли:

Общинските съветници в Общински съвет – Русе изразяваме категоричното си несъгласие с искането на българското правителство довело до обявеното спиране на работа на важни институции, каквито са консулските служби на РФ у нас. Липсата на консулски услуги, обслужващи взаимни търговски, транспортни, туристически и семейни интереси на стотици граждани от двете държави ще затрудни действащите към момента двустранни връзки. Генералното консулство на Руската Федерация в Русе е приемник на руската дипломатическа служба, която има присъствие повече от век и половина в нашия град. При спирането на дейността му много бизнес контакти от града ни и целия североизточен регион ще бъдат силно възпрепятствани и развиването на досегашната дейност в областта на транспорта, търговията и туризма между двете държави ще бъде сериозно нарушено. Апелираме за преосмисляне позицията на управляващите и запазване на тази дипломатическа институция, която е важна и знакова за нашия град.

Exit mobile version