Съветници: Забраната за лекотоварни МПС в центъра на Русе да се облекчи

Общинските съветници от СДС Елеонора Николова и Деян Недков са внесли предложение за промяна на Наредба №18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе.С нея те искат да се ограничи движението на превозни средства над 3,5 тона в центъра на Русе, а не както е в момента – над 2,5 тона. Въпросната зона Център (Ц) включва Централна градска част с граници: ”Придунавски булевард”, ул.”Цар Фердинанд”, бул.”Цар Освободител”, бул.”Скобелев”, ул.”19-ти февруари” и ул.”Борисова”.

„Бяхме сигнализирани от жители и гости на град Русе, че  по ул. „Борисова“ и по улиците водещи до зона Център са поставени пътни знаци, забраняващи влизането на ППС с технически допустима максимална маса над 2,5 тона. Считаме, че това е една агресивна политика провеждана от Община Русе към собствениците на товарни автомобили категория N1 – буква  J от Свидетелство за регистрация (талон на МПС ) . Поставените знаци задължават водачите да заплатят пропуск на общината, за да извършват належащ превоз или за зареждане на магазин. В тази икономическа обстановка всяка такса води до допълнително напрежение и стагнация“, казват вносителите.

Затова те предлагат забраната да важи за движение на товарни автомобили с технически допустима максимална маса над 3,5 тона и специализирана строителна техника в зона Център, с изключение на тези, снабдени с пропуск от общината.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 14 дни, считано от публикуването му  на интернет страницата на ОбС-Русе

 

Exit mobile version