Съветници видяха лобизъм в декларацията за нов Дунав мост при Русе

Декларацията в подкрепа на нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево неочаквано предизвика напрежение между общинските съветници.

От името на „Демократична България“ Юрий Георгиев призова тя да бъде оттеглена и преработена, защото според групата не се съдържала принципна позиция, а лобира в полза на един конкретен проект и конкретна фирма. Д-р Теодора Константинова от същата група допълни, че формулировката на текста, в който се говори за проектЪТ, означава, че се подкрепя една конкретна разработка, а не идеята по принцип. Иначе няма русенец, който да не иска да се направи втори мост при Русе и Гюргево.

Вносителят на декларацията Валери Иванов от групата на МК „БСП за България“ реагира остро на изказването на Юрий Георгиев. „Слушам и не вярвам на ушите си. Става дума точно за принципна позиция, какъв лобизъм. Говорим за идеен проект, който не решаваме ние, общинските съветници, какъв да бъде и кой да го направи. Ние сме длъжни като местен парламент да дадем принципно съгласие“, заяви Валери Иванов.

По-късно, след изказването на д-р Константинова, което бе доста по-умерено от това на колегата й, вносителят се съгласи думата „проектът“ да бъде заменена с „идеята“. Така в крайна сметка всички съветници се обединиха около декларацията, че е необходим втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево.

 

Exit mobile version