Съветниците от СДС-Русе поискаха освобождаването на Иво Пазарджиев

Групата общински съветници от СДС в Русе изпълниха обещанието си, дадено преди няколко месеца, че ще поискат освобождаването на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Те анонсираха намерението си на съвместна пресконференция със съветниците от ГЕРБ след провалената сесия, на която трябваше да се коментира темата и решенията на проблема със опашките от тирове на пътя Мартен-Русе. Докладната, която е внесена за предстоящата сесия, е от Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров.

Те мотивират искането си за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на местния парламент с факта, че преди извънредната сесия, свикана по искане на ГЕРБ и СДС, Иво Пазарджиев е поканил гражданите, обществениците и съветниците за среща с кмета на общината по същите проблеми-предмет на вече свиканата сесия. „Видно бе, че администрацията на Кмета , заедно с Председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и практически да бламират работата им“, казват от СДС.

Според тях е недопустимо председателят на Общинския съвет да оглави инициативата за практическото неглижиране и бламиране на работата на Общинския съвет , касаеща разискване и търсене на решения в една двойно критична ситуация за града. На практика Пазарджиев е нарушил задължението си да подпомага съветниците в тяхната дейност.

Другият мотив е, че Иво Пазарджиев като адвокат няма достатъчно време да работи и като председател на местния парламент. „Г-н Пазарджиев е в невъзможност да уплътнява 8-часов работен ден – обичайно, той не е в кабинета си, на разположение на съветниците , на гражданите и институциите. Реализираните доходи от свободна професия сочат на интензивна ангажираност с процесуално представителство пред съдилищата в град Русе и в други населени места, които обективно препятстват упражняване правомощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна невъзможност“, казват още вносителите.

Exit mobile version