Съветниците от опозицията в Русе напуснаха без причина сесията и я блокираха

Заседанието на Общинския съвет в Русе приключи изненадващо само след час и 40 минути работа. Причината – неочаквано, без видима причина, съветниците от опозицията от ГЕРБ и СДС напуснаха залата и така провалиха кворума. Това принуди председателя на ОбС Иво Пазарджиев да направи поименна проверка и след като стана ясно, че на заседанието присъстват само 24 души при необходим кворум от 26 съветници, се наложи сесията да бъде прекратена преждевременно.

Това се случи по време на гласуването на 43-а от общо 53 точки в дневния ред. Точката бе свързана с разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за застрояване на имот в местността Арнаут дере. Предложението бе гласувано с 24 „за“и нито един против или въздържал се. Това накара председателят Иво Пазарджиев да направи коментар, че в залата видимо има повече от 26 съветници, колкото е кворумът.

Станимир Станчев от СДС настоя за проверка на кворума, тъй като за приемането на това предложение според групата на СДС са необходими повече от 24 гласа. Проверката чрез електронната система отново показа същия брой съветници, тъй като останалите в залата не натиснаха бутоните на пултовете си. Затова Пазарджиев обяви, че ще направи поименна проверка, при което съветниците от ГЕРБ и СДС напуснаха местата си и излязоха от залата.

Така поименната проверка показа, че кворум няма и заседанието бе закрито, без да се стигне до останалите 10 точки в дневния ред.

По подобен начин постъпиха и техните колеги от останалите политически сили, когато по искане на ГЕРБ и СДС бе свикана извънредна сесия за проблемите с трафика от тирове и водния цикъл. Тогава заседанието на Общинския съвет не се състоя, тъй като в залата бяха само съветниците от опозицията и нямаше кворум. От ГЕРБ и СДС заявиха, че ще искат оставката на председателя на местния парламент Иво Пазарджиев, защото е направил общоградска среща с институциите, вместо да дойдат на сесията, но такова предложение до момента не е внасяно в Общинския съвет.

Exit mobile version