Съветниците от ГЕРБ: Не виждаме стратегия в проектобюджет 2020 /ВИДЕО/

„Когато имаш някаква стратегия и политика, би трябвало да я налагаш чрез бюджета. Това не се вижда в проекта за 2020 година. За първи път от толкова години имаме бюджет, който е в регрес – вместо да се увеличава, той намалява. Бих го определил като плах и нерешителен, а особено притеснително, че намалението е във важни показатели като инвестиционната политика и капиталовите разходи“, заяви председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Бедрос Пехливанян.

Той изрази и изненада от разминаването между намеренията на администрацията и реалните й действия. Даването на повече свобода на общинските предприятия, което според ГЕРБ е правилно, не съответства на предвидените средства, които не са увеличени.

На предстоящата сесия на 10 февруари съветниците от ГЕРБ ще направят няколко предложения, сред които предоставяне на финансова помощ за новородено дете в размер на 150-200 лева. Ще бъде предложено също таксите, които общината плаща за храна в детските градини да бъдат увеличени на 3 лв.

Един от най-наболелите въпроси е намаляването на средствата за спорт, и то в олимпийска година. Евгени Игнатов коментира, че не вижда стратегията на община Русе за развитието на футбола, а бюджетът за спорт е със 130 000 лв. надолу. В Русе има над 80 спортни клуба, които искат някакви средства за развитие.

Орлин Дяков от своя страна определи бюджета като първият, който не показва абсолютно никакво развитие за града. Той ще направи на сесията две  предложения –  да се завиши субсидията на Кукления театър с 18 000 лева и да стане общо 50 000 лева, а субсидията на Русенска опера от 100 000 лева да стане 250 000 лева, защото институтът издържа три сгради.

Exit mobile version