Съветниците от „Възраждане“ разясниха идеята за безплатно пътуване на ученици и пенсионери

Общинските съветници от партия „Възраждане“ в Русе предлагат всички ученици от 14 до 19 години и пенсионери да пътуват безплатно в градския транспорт. Това съобщи на пресконференция Мариян Димитров – председател на групата съветници, заедно с колегите си Христо Попов, Милен Боев, Костадин Георгиев и Богомил Тодоров.

Димитров обясни, че проектът за промяна на Наредба №14 за обществения превоз на пътници е внесен в Общинския съвет и е качен за обществено обсъждане. Предстои неговото гласуване на сесията през февруари. Предложението включва учениците от 14 до 19 години да имат право на безплатно пътуване в градския транспорт от местоживеенето им до училището, а за пенсионерите – безплатно по една линия от градския транспорт. Според Димитров това няма да ощети бюджета, а по-скоро ще подпомогне общинското дружество „Общински транспорт-Русе“, което е на загуба заради социалните си функции. Вместо да се увеличава капиталът му или да се теглят кредити, средства ще бъдат дадени от общинския бюджет.

Зам.-председателят на Общинския съвет в Русе Христо Попов каза, че предложението трябва да бъде прието, защото учениците нямат никакви доходи и това ще бъде улеснение за семействата им.
„Обвиниха ни, че сме популисти, защото искаме ученици и пенсионери да пътуват безплатно. Ние нямаме нищо против да ни наричат така, но нека колегите да подкрепят предложението ни“, каза Попов.

Мариян Димитров заяви, че ако предложението не бъде прието, групата общински съветници ще обсъди дали да подкрепи новия бюджет на общината, когато бъде подложен на гласуване.

Като председател на комисията по екология, Димитров възнамерява да сезира Русенската окръжна прокуратура заради неработещите биофилтри на „Линамар“.

 

Exit mobile version