Съветниците от ВМРО-Русе ще търсят варианти да помогнат на местния бизнес

Групата съветници от Патриотите-ВМРО ще търсят варианти да помогнат на бизнеса в Русе, засегнат от ограничителните мерки. Патриотите ще подкрепят предложението на общинска администрация за освобождаване на наемателите на затворените обекти от вноски за февруари и март, каза председателят на групата Асен Даскалов.

„Бизнесът следва да бъде подпомогнат в тези трудни времена, за да продължи съществуването си и след пандемията. В последните дни бяхме потърсени от Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Русе, които са отправили няколко искания към кмета. Някои от тях, като опрощаването на вноските, са приети“, каза още Даскалов.

От бранша искат да се редуцира такса смет и да не се начисляват лихви за закъснения при плащането за битови отпадъци и данък сгради за 2021 г. Съветниците от Патриотите-ВМРО ще направят консултации дали е допустимо подобно решение да се вземе от Общинския съвет. И ако е така, ще бъде внесено такова предложение на сесията през април.

Патриотите обаче не са съгласни с решението на администрацията да не се опрощават наемите за рекламни площи, отдадени под наем. Мотивът, че рекламните елементи не са демонтирани и затова трябва да се плаща, не се приема от съветниците от ВМРО.

Асен Даскалов възнамерява на следващата сесия да задейства и процедурата за избор на обществен посредник за община Русе. Досега са правени три безуспешни опита да се избере омбудсман, но нито един от кандидатите не е събрал нужния брой гласове от общинските съветници. Въпреки че според правилника, при неуспешен избор, след три месеца се насрочва нова процедура, такава не е правена от четири години. В общинския бюджет са предвидени средства за възнаграждението на омбудсмана, което би било около 900 лв. Ако и този път не се стигне до избор, най-вероятно гражданите нямат нужда от обществен посредник и затова ще предложим съществуването на тази длъжност да отпадне изобщо за община Русе, каза още Асен Даскалов.

Общинският съветник от Патриотите-ВМРО Луиза Попова пък коментира, че ще бъде предложено да се сформира работна група във връзка с липсата на достъпна среда в училищата. Групата ще трябва да проучи вариантите за осигуряване на достъп на деца с увреждания до сградите и начините за финансиране. Целта е поне в четири училаща да бъде изградена достъпна среда до края на мандата.

 

Exit mobile version