Съветниците намалиха таксите за част от децата в предучилищна възраст

Част от децата, на които предстои наесен да бъдат първокласници, ще ползват през лятото детска градина при облекчени финансови условия. Това важи за семейства, които имат доход под линията на бедност от 363 лв. за месеците март, април и май, по време на пандемията COVID-19.

Предложението бе внесено от младите общински съветнички от МК „БСП за България“ Биляна Кирова и Диана Ласонина. Мотивите им бяха, че в периода на извънредното положение много родители са останали без или с понижени доходи, а други са изразходвали отпуските си, за да гледат децата си, докато детските градини бяха затворени.

Според общинската наредба деца в предучилищна възраст, които подлежат на прием в първи клас и посещават детска градина от 1 юни до 14 септември, заплащат месечна такса от 100 лв. С промените, гласувани от Общинския съвет, за родителите с ниски доходи се запазва таксата, която са плащали през месец май. Тя е в размер на 10 лв. + 2,50 лв. на храноден, като максималният размер не надхвърля 60 лв. Така облекчението за тези семейства е от порядъка на 40 лв. месечно. То ще важи от 1 юни до 14 септември, а на предплатилите ще се възстановят надвзетите суми.

За да се възползват, родителите ще трябва да представят документ, с който да докажат дохода си за месеците март, април и май.

„Намаляването на таксите е малка крачка към задържане на младите семейства в град Русе, като им се предоставя възможност да отглеждат децата си спокойно и без излишни притеснения, включително и през летния период“, споделиха Биляна Кирова и Диана Ласонина.

Exit mobile version